Сучасний урок української літератури

Шуляр, В. І. Сучасний урок української літератури: монографія/ В. І. Шуляр. – Миколаїв: Іліон, 2014. – 553 с.

Вашій увазі пропонується нова книга Шуляра Василя Івановича “Сучасний урок української літератури”.

Монографія досліджує теоретичний і методичний аспекти сучасного уроку української літератури. Уперше розроблено технологічні моделі уроку/ заняття літератури на основі компетентнісно-діяльнісної складової та обгрунтовано їх доцільність в основній та старшій школі. Пропонується модель управління розвитком методичної компетентності вчителів до конструювання компетентнісно-діяльнісного уроку української літератури.
В першому розділі “Методологічні основи сучасного уроку української літератури” розглядаються філософсько-освітні передумови сучасного уроку української літератури, його психолого-педагогічні та літературознавчі складові та компетентнісно-діяльнісний підхід до уроку української літератури.
В другому розділі “Теоретико-методичні характеристики сучасного уроку української літератури” автор розглядає такі питання: урок літератури як методична система: його зміст і структуру; компетентнісно-діяльнісний урок української літератури як методична система; компетентнісно зорієнтована педагогічна (едукативна) ситуація як основа сучасного уроку літератури; структура, тип, вид як категорії уроку літератури; змістовні лінії літературної освіти в структурі уроку та інші.
Третій розділ “Технологія конструювання сучасного уроку української літератури за компетентнісно-діяльнісною парадигмою” розкриває технологічні аспекти уроку літератури;
навчально-методичні моделі уроку літератури в основній і старшій школі. Також автор розкриває зміст різних уроків літератури: настановно-мотиваційний урок, урок вивчення життєпису, урок вивчення художнього твору, урок вивчення теорії літератури та теоретико-мистецьких явищ, урок розвитку комунікативно-мовленнєвої діяльності; урок рефлексивно-корективного контролю та інші.
Четвертий розділ монографії “Інноваційна діяльність суб’єктів сучасного уроку української літератури” розглядає інноваційні складові уроку літератури такі як: інтеграція, інформаційно-комунікаційні технології, конструювання уроку з використаннмя комп’ютерної програми та інклюзивно-дистанційні заняття.
В наступному розділі “Ефективність сучасного уроку української літератури як оновленої методичної системи” вивчаються питання організації проведення дослідницької діяльності щодо підготовки сучасного уроку української літератури; методика управління розвитком методичної компетентності вчителів-філологів до коснтсруювання компетентнісно-діяльнісного уроку; готовність вчителів до конструювання сучасного уроку української літератури та інші.
До кожного розділу в кінці монографії є корисні додатки, які можна використати в практичній діяльності.
Книга буде цікавою для для науковців, професорсько-викладацького складу університетів, аспірантів, докторантів, учителів літенратури, студентів ВНЗ, слухачів курсів підвищення кваліфікації післядипломної педагогічної освіти.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.