О.П. Блаватська – 190-річчя з дня народження і 130-річчя з дня смерті.

21 жовтня 2021 року відбулося засідання літературно-філософського клубу “Позиція”, присвячене 190-річчю від дня народження та 130-річчю від дня смерті О. П. Блаватської, нашої видатної співвітчизниці, письменниці, яка заснувала міжнародне теософське товариство, що існує і у наші дні.
Модератор засідання, кандидат філософських наук Г. Ю. Суріна, надала аудиторії можливість ознайомитися з уривками з документально-художнього фільму про Олену Блаватську, яку талановито зобразила у фільмі відома актриса Ірина Муравйова.
В. І. Мітіна ознайомила учасників та гостей клубу з книгами самої Блаватської: “У печерах і нетрях Індостану” (під псевдонімом Радда-бай), а також з її найзнаменитішою роботою – двотомником “Таємна доктрина”. Крім того, вона представила присутнім кілька книг із популярної серії “100 великих”, де викладено біографія О. П. Блаватської та книги про таємні товариства, де вона згадується у зв’язку з Шамбалою, махатмами, розенкрейцерами та ін. Усі вони є у НПБ та доступні бажаючим з ними ознайомитись.
Г. Ю. Суріна розповіла про історію теософії, географію поширення цього товариства (У США, Англії, Індії та ін), що налічує у своїх лавах десятки тисяч прихильників.
Деяка полеміка виникла під час обговорення епізоду фільму, де йшлося про “фатальну” роль письменника Всеволода Соловйова, особисто знайомого з багатьма теософами і навіть деякий час перебувавшого у дружніх стосунках із самою Оленою Петрівною. Розбіжності та непорозуміння між ними призвели до появи книги-памфлету “Сучасна жриця Ізіди”, де В. Соловйов називав О. П. Блаватську ошуканкою і шарлатанкою (що, можливо, призвело до загострення її важкої хвороби та наступної смерті).
В. І. Мітіна пояснила присутнім, що Всеволод Соловйов – брат філософа Володимира Соловйова, якого деякі й донині звинувачують у нападках на теософів, хоча філософ був знайомий з Оленою Петрівною особисто і виступав проти її вчення публічно.
Відповідаючи на запитання аудиторії, Г. Ю. Суріна розповіла про міжнародну конференцію, що наприкінці вересня відбулася у м. Дніпро, про свою участь у цій конференції та виступ у будинку-музеї О.П. Блаватської, показала цікаві фотографії та розповіла про подальшу долю цього музею.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.