Медійна освіта: контент-аналіз як метод виявлення маніпуляції у засобах масової інформації

З кожним роком зростає роль соціальних мереж як інструменту просування фейкової, інформації. З метою зменшення кількості недостовірної інформації та її розпізнавання 6 грудня у науково-педагогічній бібліотеці було представлено презентацію «Медійна освіта: контент-аналіз як метод виявлення маніпуляції у засобах масової інформації». Організаторами заходу є Філіна Тетяна Володимирівна, заступник директора науково-методичного центру управління освіти Миколаївської міської ради, спільно з науково-педагогічною бібліотекою. На зустрічі були присутні заступники директорів з навчально-виховної роботи шкіл міста Миколаєва, та учасники груп, що займаються формуванням медіакультури в освітніх закладах.

З презентацією виступив Пірогов Олексій, який привів приклади найбільш розповсюджених фальсифікованих фото та відеоматеріалів. В презентації були представлені фальсифіковані матеріали на різну тематику: зокрема, про спорт, політику, історичні події та приклади найновіших фейків. Захід проходив у формі діалогу, завдяки чому присутні мали змогу задати доповідачеві запитання та висловити свою думку щодо даної проблеми. Олексій Сергійович поділився способами виявлення та перевірки недостовірної інформації. Одним з таких способів є пошук схожих матеріалів в інтернеті, їх аналіз для виявлення оригіналу. Для визначення правдивості знімка в інтернеті потрібно не більше декількох секунд. Якщо ви користуєтеся браузером Google Chrome, то достатньо лиш натиснути на підозрілий малюнок правою кнопкою миші і обрати пункт “Знайти це зображення в Google”. Правдивою інформацією можна вважати ту, яка підтверджена трьома чи більше джерелами, або має офіційне підтвердження. Якщо в новині є посилання на конкретну людину, перевірте, чи є ця інформація на її акаунтах в соцмережах.

Сьогодні ми маємо нагоду спостерігати масштабні операції з інформаційного впливу на суспільство, саме тому ми повинні ретельно відбирати та аналізувати інформацію, яку ми споживаємо.

При підготовці виступу важливого значення набуває верифікація джерел. Бібліотеки завжди ставлять за мету дати не лише максимально повну, а й ретельно перевірену інформацію. Подібні зустрічі мають на меті допомогти педагогам, вчителям, бібліотекарям в наданні якісної інформації споживачам.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.