Осучаснення роботи бібліотек закладів професійної освіти

14 листопада 2018 року на базі науково-педагогічної бібліотеки міста Миколаєва відбулось засідання секції бібліотекарів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області. У засіданні взяли участь представники науково-педагогічної бібліотеки міста Миколаєва та обласної бібліотеки для юнацтва м. Миколаєва.
З вітальним словом до присутніх звернувся директор науково-педагогічної бібліотеки міста Миколаєва Картузов Костянтин Миколайович. Він коротко охарактеризував напрямки роботи бібліотеки, запросив до співпраці бібліотекарів ЗП(ПТ)О, підкреслюючи, що науково-педагогічна бібліотека міста Миколаєва є методичним центром підтримки діяльності освітянських бібліотек нашого регіону.
Методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області Михайлюк Тамара Олексіївна нагадала учасникам заходу про необхідність дотримання вимог наказу Міністерства освіти і науки України від 22.08.2017 № 1228 «Про внесення змін до Інструкції про порядок комплектування та облік підручників і навчальних посібників у бібліотечних фондах загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації» та вимог до ведення бланків «Акт про списання з балансу бюджетних установ і організацій вилученої з бібліотеки літератури» і «Опис на вилучення з бібліотеки морально застарілої і фізично зношеної літератури».
Голова секції, бібліотекар Державного навчального закладу «Вище професійне училище технологій та дизайну міста Миколаєва» Каніщева І.О. ознайомила присутніх із сучасними тенденціями підвищення кваліфікації фахівців бібліотек закладів освіти. Вона підкреслила, що нині головними рисами бібліотекаря повинні бути не тільки професіоналізм і авторитет, а й креативність, винахідливість, невпинний пошук нових ідей. Розвиток інформаційних потреб користувачів у контексті нових інформаційних технологій вимагає перетворення бібліотек на інформаційні центри, а це потребує змін у професійному світогляді бібліотечних працівників. З цим не можна не погодитись, адже цього вимагає час. Тому головним гаслом у роботі бібліотек сучасних закладів освіти є такі слова «Хто не хоче відставати, мусить рухатись вперед!»
Досвідом своєї роботи з осучаснення роботи бібліотеки поділились:
– Гринько Л. А. (Миколаївський професійний промисловий ліцей) з питання «Імідж сучасної бібліотеки: нові підходи»;
– Настенко Т. А. (Єланецький професійний аграрний ліцей) з питання «Через нові інформаційні технології – до сучасного іміджу бібліотеки навчального закладу»;
– Горба В. В. (Арбузинський професійний аграрний ліцей) з питання «Забезпечення умов для активного впровадження й використання досягнень науки й ефективного бібліотечного досвіду».
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 177 «Про припинення використання бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації», наказу Міністерства освіти і науки України від 26.06.2017 № 929 «Про впровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи бібліотек», із метою надання допомоги бібліотекам закладів професійної (професійно-технічної) освіти щодо переходу на нову класифікацію перед присутніми виступили працівники науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва Радутна Н. В., завідувач відділу інформаійно-бібліографічної роботи, та Парунакян Н. Р., завідувач відділу обслуговування користувачів, які провели екскурсію залами бібліотеки та надали відповіді на запитання учасників засідання. До них долучилася й завідувач відділом комплектування фондів, каталогізації документів та бібліографії обласної бібліотеки для юнацтва м. Миколаєва Рагімова С.Л.
Жвавий інтерес викликало колективне обговорення питання «Вивчення читацьких та інтелектуальних інтересів користувачів як засіб створення бібліотеки сучасного типу». Найбільшу увагу в діагностичних формах роботи бібліотеки закладів освіти приділяють методу опитування читачів: як письмовому (анкета), так і усному (інтерв’ю). Використовують й інші методи вивчення інтересів користувачів, а саме: відвідування уроків і масових заходів, тестування учнів (зокрема, на знання сучасної української та зарубіжної літератур), письмове опитування («Які десять творів ти б порадив прочитати другові і (або) батькам, викладачам) тощо.
Підводячи підсумки роботи засідання, його учасники дійшли висновку: бібліотечні інновації – це результат творчого пошуку нестандартних рішень будь-яких проблем. Результат пошуку – використання нових бібліотечних технологій, нових форм пропаганди читання, нових підходів в управлінні, врешті-решт, підвищення професійної майстерності бібліотекаря, рівня його культури, світогляду.
Учасники засідання щиро подякували адміністрації та працівникам науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва за гостинність та дієву допомогу у проведенні обласного методичного заходу.
Тамара Михайлюк, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.