Таинственный Амбал

Фонд науково-педагогічної бібліотеки поповнився унікальним виданням, що надійшло в дарунок бібліотеці. Це роман Леся Подерв’янського “Таинственный Амбал”. Постать Леся Подерв’янського сьогодні в Україні досить відома, багато хто його цитує. Якщо ранній період творчості Подерв’янського (80-90-ті роки XX століття) можна умовно назвати періодом деконструкції імперських метанаративів, то поява сценарію “Ваша Галя балувана” і роману “Таємничий Амбал” знаменують новою віхою в творчості автора. Її можна означити як період нового іронічного конструктиву.
Про що ж цей роман? Про пошук таємничого знання, про Ямасалу Хухіса, про Хаос і шлях Амбала, про те, як змінити природний поступ подій, про мистецтво Слухати і Говорити, про тотальну красу, кохання та магію, дитинство, кориду, про сміх та самоіронію, про новітню українську історію і багато чого іншого. Ось таким багатогранним є цей роман.
Коли читач відкриває роман “Таємничий Амбал”, мабуть, перше, що йому впадає в око — це російська мова. Але не поспішайте з висновками. Роман написаний російською, українською і французькою мовами. В царині російської мови він знищує цілий масив стереотипів, руйнує застарілі, ментальні та лінгвістичні схеми. В царині української — майстерно створює нові семіотичні коди.
Другою і головною рисою, яку хотілося б виділити в романі “Таємничий Амбал”, є створення нового українського дискурсу. Тут йдеться не просто про цитування, характерне для постмодернізму, а про органічне розчинення різноманітних культурних текстів в історії пригод героїв “Таємничого Амбалу”. У романі Подерв’янський літературно “обживає” цілий пласт культури, що став основою для нового світогляду українців XXI століття.
Хочете дізнатися про всі таємниці роману? Запрошуємо бажаючих до бібліотеки. Завжди раді зустрічі з вами!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.