Філософія джазу

21 грудня відбулося останнє засідання в цьому році філософського клубу «Позиція». Модератором теми «Філософія джазу» була кандидат мистецтвознавства, доцент Ольга Петренко (Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти). В її виступі філософське осмислення явища джазу в музичній культурі світу було поєднано зі слуханням чудової музики цього напряму. В презентації доповідачки прозвучали відеозаписи джазової музики у виконанні «королів джазу» – Луї Армстронга, Дюка Еллінтона, Оскара Пітерсона. Ольга Петренко продемонструвала на фортепіано найбільш популярні джазові теми, що стали основою так званого джазового стандарту для імпровізацій провідних музикантів минулого й сучасності. Зацікавила присутніх наукова складова виступу, а саме, доведення філософських основ буття джазової музики в контексті вчень про феноменологію, герменевтику, теорії взаємозв’язку мови і культури, вчень про еволюційні процеси буття і свідомості, прояви законів діалектики. Із зацікавленням члени клубу прослухали інтерв’ю (у формат відео) з Володимиром Алексєєвим – провідним джазменом Миколаївщини, керівником відомого в Україні та за її межами оркестру Performance Big- Band, організатором джаз-клубу та щорічних фестивалів Jubilee, який висловив свою точку зору на джаз як мистецтво свободи, де кожен музикант-інтерпретатор стає співтворцем музики. Учасники клубу познайомились із відеозаписами джазових п’єс у виконанні оркестру, чудовим джазовим вокалом Тетяни Орлової.
Наприкінці засідання його прикрасою став виступ композиторки і педагога Ірини Степанової-Боровської (Дитяча школа мистецтв №2), яка виконала власні твори в джазовому стилі – «Блюз», Регтайм на тему української пісні «Щедрик» та інші. Яскраво прозвучала пісня в джазовому стилі миколаївського барда і композитора Олександра Сичова, яку майстерно й проникливо виконала Євгенія Войкова.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.