Свічка пам’яті Миколі Аркасу

7 січня за ініціативи Віри Марущак та ветеранів товариства «Просвіта» відбулася акція “Свічка пам’яті М. Аркасу” з нагоди 166 річниці від дня народження видатного українського історика, композитора, громадського діяча, просвітителя, фольклориста.
Освітяни, науковці, бібліотекари, інтелігенція міста поклали квіти до пам’ятного знаку встановленого на місці колишнього палацу Аркасів.
Як сказала голова Миколаївської обласної організації НСПУ Віра Марущак, Микола Миколайович Аркас завжди служив українському слову, любив, поважав і багато робив для його збереження у царській Росії. Вів велику культурно-просвітницьку роботу – збирав музичний фольклор, написав першу українську оперу «Катерина» за сюжетом Шевченківських творів, книгу “Історія України – Руси” –першу історію нашої Батьківщини, видану українською мовою, створив і опікувався українською школою у селі Богданівка. Зворушливою була розповідь про те, що письменниця тримала у руках одну з найцінніших архівних знахідок – щоденник, який вів 24-річний Микола Аркас. Саме йому юнак довіряв свої найпотаємніші думки та писав вірші, котрі свідчили про поетичний талант. Один з них вона зачитала.
Голова громадської організації «Просвіта» Ігор Марцінковський наголосив, що рід Аркасів ствердив велику силу українства. Бо ж українцями Аркаси стали в добу, коли українство було забороненою справою.
Присутні на акції наголошували, що не варто забувати, що родина Аркасів дала нам літературні, наукові, музичні твори, які досі анітрохи не втратили своєї вартості. І про це потрібно пам’ятати не лише землякам-аркасівцям, а й молодим людям, які повинні разом з ветеранами вшановувати нашого великого земляка.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.