Підсумки міського конкурсу «Бібліотека моєї мрії»

В рамках Міжнародного місяця шкільних бібліотек з метою формування позитивного іміджу шкільної бібліотеки, розуміння потреб суттєвих змін стилю та змісту роботи шкільного бібліотекаря з вересня по листопад 2013 року у навчальних закладах міста Миколаєва пройшов конкурс «Бібліотека моєї мрії».
В конкурсі прийняли участь представники 68 представників 18 загальноосвітніх навчальних закладів.
15 січня 2014 року в науково-педагогічній бібліотеці відбулося урочисте нагородження переможців.Мабуть, немає людини, яка хоча б один раз не переступала порогу шкільної бібліотеки. Шкільний бібліотекар у школі, як правило один. Головною умовою посилення його впливу у колективі школи є його професіоналізм. Саме він сприяє бібліотекареві у виконанні своєї ролі як інформаційного посередника і для тих, хто вчиться, і для тих, хто вчить. А якщо шкільний бібліотекар бере ще й участь у конкурсі та залучає до його проведення усіх небайдужих, то його вплив на читачів зростає в десятки разів.
Миколаївська асоціація шкільних бібліотекарів, науково-методичний центр управління освіти Миколаївської міської ради та науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва з метою формування позитивного іміджу шкільної бібліотеки, розуміння потреби суттєвих змін стилю та змісту роботи шкільного бібліотекаря ініціювали проведення міського конкурсу «Бібліотека моєї мрії», який проводився з вересня по листопад 2013 року. Цей конкурс проводився в рамках Всеукраїнського дня бібліотек та Міжнародго місяця шкільних бібліотек.
Конкурс став ефективною формою підвищення кваліфікації, професійним змаганням шкільних бібліотекарів усіх категорій, незалежно від віку і стажу. Цінність конкурсу полягає ще й в тому, що до його проведення залучилися педагогічні, учнівські та батьківські колективи. Різноманіття номінацій дало можливість кожному випробувати свої сили. Рішенням журі конкурсу, окрім основних номінацій, додатково було введено номінації «За новаторство в роботі з учнями», «За найкращий авторський проект», «За найкращі авторські мультимедійні матеріали», «За кращу рекламу бібліотеки», «За кращий відеорепортаж».
Для того, щоб залучити до участі в конкурсі якнайбільшу кількість учасників була проведена попередня робота: кожний навчальний заклад отримав плакат з умовами проведення конкурсу, на сайті науково-методичного центру та науково-педагогічної бібліотеки була виставлена додаткова інформація стосовно конкурсу, шкільні бібліотекарі провели агітаційну роботу.
Паростки творчості є майже в усіх дітей, треба тільки захотіти їх помітити і створити відповідні умови для їх розвитку, заохотити їх до творчого процесу. Аналіз конкурсних робіт показав, що діти йдуть до бібліотеки – як до рідної хати і хочуть бачити її сучасною, затишною, комфортною для себе. Номінація «Трансформація шкільної бібліотеки» зібрала багато прихильників. Заслуговує на увагу пошуковий проект «Бібліотека моєї мрії», який виконала бібліотекар ЗНЗ №50 Цвєткова Т.К. разом з учнями 6-а та 6-б класів. Проект дав можливість учасникам проявити власну ініціативу, самостійність, знайти цікаві відомості про створення бібліотек, пофантазувати над їх майбутнім. Учень 6-а класу ЗНЗ №50 Белевят Ілля так уявляє шкільну бібліотеку: «Хочеться поринути у майбутнє, в той час, коли, можливо бібліотека буде такою, якою її бачу я. Бібліотека має бути поділена на рівні сектори. У І секторі – зберігатимуться «вічні» книги, до яких можна доторкнутися, прочитати їх, вдихнути аромат старовини. У ІІ секторі, більш новітньому, будуть знаходитися книги на електронних носіях, планшетах, смартфонах. У ІІІ секторі буде розташовуватись «Жива бібліотека». Книги «Живої бібліотеки» – це живі люди, а читання – це розмова. ІV сектор – це сектор інноваційних технологій, де будуть розміщуватися «віртуальні книги». Буде створено пристрій, при натисканні на який, висвічуватиметься проекція необхідної книги в повітрі. Легким порухом руки вгору, вниз чи вбік можна перегорнути сторінки віртуальної книги й перечитати її. Я хотів би мати читацький квиток до такої бібліотеки».
Також цікавими є матеріали, представлені у формі електронних презентацій, про зміни в шкільній бібліотеці: Лемби І.В., бібліотекаря ЗНЗ №15; Левченко О.О., бібліотекаря ЗНЗ №14; Чорної В.А., бібліотекаря ЗНЗ №4, Кравченка Андрія, учня 11 кл. та вчителя української мови Соболєвої О.В., ЗНЗ №4.
У номінації «Шкільний бібліотекар: хто він для мене…» на особливу увагу заслуговують електронні презентації, а також відеоролики про роботу шкільного бібліотекаря: Стасюк О.С., вчитель ЗНЗ №17, розповіла про шкільного бібліотекаря Базиленко Л.П.; Спринська Яніна, учениця 7-го класу ЗНЗ №64 представила свого шкільного бібліотекаря Петрову Л.М.; Крохмаль В.М., заступник директора з виховної роботи та вчителі інформатики Нарбут Н.М., Сизова Т.О. ЗНЗ №46 зняли відеофільм про роботу шкільного бібліотекаря Сливи Л.І.; Пунда Аліна, учениця 11 класу ЗНЗ №18, написала творчу роботу про шкільного бібліотекаря Самокоз Л.М.
Номінація «За новаторство в роботі з учнями» представлена роботами: Мартиросової Т.В., бібліотекаря ЗНЗ №3; Войцеховської М.В. та Березіної Л.М., бібліотекарів ЗНЗ №54.
Номінація «За кращий відеорепортаж» представлена роботами батьків та учнів. Так, учні гімназії №2, Демчик Аліна та Барміна Вікторія стали ініціаторами створення відеорепортажу про свого улюбленого шкільного бібліотекаря Смєлову А.А. Голосний Р.А., батько учениці 2-в класу Голосної Софії ЗНЗ №51, зняв відеорепортаж про роботу шкільного бібліотекаря Манукян Т.І. А творчий колектив ЗНЗ №22 у складі Кучери В.В., учителя історії та учнів Мар’янко Анни, Бондара Івана презентували роботу шкільного бібліотекаря Бондар С.В.
Впровадження ІКТ в діяльність бібліотек дозволяє бібліотекарю створювати власні інформаційні продукти, які допомагають читачеві орієнтуватися в інформаційно-освітньому просторі. У номінації «Електронні ресурси шкільної бібліотеки на допомогу навчально-виховному процесу», бібліотекар Першої української гімназії ім. М. Аркаса Михайленко Н.І., представила свій досвід роботи з даної теми.
Це і електронний каталог шкільної бібліотеки, електронні тематичні папки, веб-сторінка на сайті гімназії, віртуальні виставки та багато іншого.
Учні ЗНЗ №51, Філіппова Поліна, Федченко Маргарита, Кубишкіна Катерина, Леонович Євгенія, Тиховід Олександр стали переможцями в номінації «За найкращі авторські мультимедійні матеріали». Для того, щоб відшукати потрібну інформацію та створити презентації, учні багато часу провели в стінах бібліотеки та в мережі Інтернет. В результаті їх роботи вирізняються гармонійним поєднанням відеоряду з підібраною в тему музикою.
Всі ми знаємо вислів: «Реклама – рушій прогресу». Мета реклами –популяризація бібліотеки та її ресурсів і послуг. Тому в своїх роботах, представлених в номінації «За кращу рекламу бібліотеки», бібліотекар ЗНЗ №45 Подкопай О.А. та бібліотекар Академії дитячої творчості Луговська Т.В., доклали багато зусиль для створення позитивного іміджу бібліотеки щодо надання користувачам якомога більше інформації про функціональні можливості своїх бібліотек.
Підведення підсумків міського конкурсу «Бібліотека моєї мрії» стало візитною карткою роботи шкільних бібліотек, це – своєрідний підсумок професійної майстерності шкільних бібліотекарів, демонстрація найкращих професійних умінь, це новий етап на шляху до підняття авторитету серед колег та учнів. Всі присутні мали змогу ознайомитися з творчими роботами учасників конкурсу, обговорити їх в колі колег та привітати переможців.
Аналізуючи підсумки проведення конкурсу, ми зрозуміли, що саме цей конкурс допоміг нам глибше зрозуміти наші проблеми, а також дав впевненість, що інформаційне майбутнє наших дітей все-таки залежить від шкільної бібліотеки. Досвід, набутий у конкурсі, беззаперечно, безцінний. Постає питання на майбутнє: чи треба проводити такі конкурси та приймати в них участь? Безумовно, так! Чи варто і що це дає? Кожен вирішує для себе сам.
Пономаренко С.Є., методист науково-методичного центру управління освіти Миколаївської міської ради

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.