Оновлення змісту діяльності шкільної бібліотеки

За доброю традицією, перед початком нового навчального року, науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва проводить секційне засідання шкільних бібліотекарів. Цьогорічна тема зустрічі: “Оновлення змісту діяльності шкільної бібліотеки щодо реалізації основних положень Концепції “Нова українська школа””.
З доповідю про вирішення практичних питань в межах сучасної бібліотеки «нової школи» виступила методист науково-методичного центру управління освіти Миколаївської міської ради Світлана Євгенівна Пономаренко. Вона детально розповіла про зміни НУШ, яка розрахована на роки. Проте, як зазначила спікерка, неможливо за декілька років змінити освітню традицію, що плекалася в України протягом десятиріч. Але зміни вже почалися – і Міністерство науки робить все можливе аби це стало реальністю. Реформування нової української школи неможливо без зміни у бібліотеці школи.
Також Світлана Євгенівна розповіла про те, яким чином шкільна бібліотека може вплинути на формування компетентностей, прописаних у новому законі про освіту. Треба розширяти кругозір читачів, проводити семінари, лекції, інтерактивні ігри, впроваджувати сучасні інновації, організовувати масові заходи, зберегати та зміцнювати книжковий фонд та формувати його головне ядро.
З приводу організації інформування проекту “Нова українськ школа” поділилася напрацюваннями завідуюча міської бібліотеки №45 Олена Анатоліївна Підкопай. Головним завданням бібліотеки завжди було збирання, зберігання інформації, поширення та використання її. З метою залучення міських шкільних бібліотекарів до співпраці, популяризації власного бібліотечного досвіду в ФБ створена сторінка “Миколаївські шкільні бібліотекарі”, де розміщені цікаві бібліотечні уроки, корисні ресурси для бібліотекарів, інформація про відомих постатей рідного краю і тому подібне.
В рамках зустрічі відбулася презентація нового проекту волонтера бібліотеки, журналіста Тетяни Макаронової – впровадження інтелектуальних ігор в шкільних бібліотеках міста. Знайомство шкільних бібліотекарів з концепцією провела безпосередньо Тетяна Олександрівна. Гра проходить у сім турів, а сценарій розробляється на чотири команди. Головна мета гри – створити ситуацію успіху аби було бажання грати ще та удосконалюватися. Зазвичай ігри проходять дуже гостро та азартно, що спонукає грати знову і знову.
Впевнені, зустріч була інформативною та корисною!

Віта Антоненко

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.