Фейк, фейк, фейк

24 лютого на базі Науково-педагогічної бібліотеки відбулась зустріч з журналістом, блогером та медіа тренером Олексієм Пироговим. Дана зустріч була присвячена нині такій актуальній проблемі як фейкова інформація. На конкретних прикладах було показано викривлення певних новин, опублікованих в Інтернеті, надрукованих в газеті та показаних по телебаченню. Олексій дуже детально та точно розповів, якими способами можна перевірити правдивість інформації.

Усі добре пам’ятають мультфільм з назвою «фільм, фільм, фільм», у ньому було показано усі «радості» зйомок фільмів. Ось схоже так і в темі з фейками. Фейки живуть поряд з нами, дивляться на нас, захоплюють нас, а далі уже ми з вами продукуємо не правду, вигадку, брехню. Чим ми керуємося? Обставинами, життєвими позиціями чи ще чимось. Насправді боротьба з фейками – це боротьба з повітряними замками. Їх не можливо перемогти. На кожне ваше спростування одного фейку одразу буде з’являтися нова лавина не правди. Найбільший сум викликають речі, якими ти захоплювався з дитинства. Приміром, електронні іграшки чи іграшка «марсохід» чи навіть електрична бритва у батька виявляються просто копіями з заходу. Нас обманювали. Нам говорили не правду про наших пращурів та дідів, ми жили у вигаданій країні «добра та багатства». Це сумно. Цікаво, що фейки живуть своїм життям протягом довгого часу. Не правдиві матеріали, яким більше, ніж 100 років існують поряд з нами. Наприклад, заретушовані фотографії з Жовтневого перевороту 1917 року, або навіть відомий знімок зі встановлення червоного прапору над німецьким рейхстагом у 1945 році, також виявляються підробками. Ідеального рецепту боротьби з фейками не існує. Шукайте правду, перевіряйте джерело надходження інформації, звіряйтесь з іншими матеріалами. Будьте переможцем. Не втрачайте даремно час. Орієнтуйтеся в простих речах. Приміром апріорі у Львові відсутнє метро, а тому не про яку участь у міжнародному конкурсі з кращих ліній метро у світі львівський метрополітен участі не приймав. Це вигадка. Будьте обережні, коли в інтернеті читаєте різноманітні вислови та цитати. Більшість просто підробка. Не довіряйте на 100 відсотків отриманій інформації. Перевіряйте її, знаходьте першоджерело. Часто від маленької правди залежить чиєсь дорогоцінне життя . Я вивчаю фейки протягом 5 років. І знаю, що на їх вивчення не вистачить усього життя. Продукуйте правду. А брехня чи фейк знайдуть вас самі.

Олексій Пирогов

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.