Друга світова. Непридумані історії

14 листопада 2018 р. у науково-педагогічній бібліотеці відбулася зустріч з Вахтангом Кіпіані, українським журналістом, головним редактором Інтернет-видання «Історична правда» та однойменного тележурналу на каналі ZIK. Під час заходу історик презентував книгу «Друга світова. Непридумані історії» (2018 р.), укладачем якої він є. Це громадсько-політичне видання, що вийшло у серії «Бібліотека «Історичної правди» у видавництві «Віват».
Маючи нагоду спілкуватися з різними людьми старшого віку, упорядник неодноразово зустрічався з відмінним і від радянського, і від сучасного підручникового бачення історії. До третьої книги серії (попередні: «ОУН і УПА», 2016 р.; «Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому ХХ столітті», 2017 р.) увійшли особисті історії близько 30 авторів, що відображені у спогадах реальних людей у трагічних подіях. У книзі відображені долі представників різних регіонів України. Є серед них і колишній миколаївець. Самі тексти опубліковані у вигляді інтерв’ю.
Упорядковуючи книгу, В. Кіпіані звертав увагу на несподівані повороти долі. На жаль, не всі історії, які зібрали (а це близько 100 спогадів), ввійшли до збірки. Іноді автор невідомий, відповідно дозволу на друк редакція не має. Так, наприклад, сталося з дуже показовою історією, яка змінює уявлення про остарбайтерство як суцільне рабство. В.Кіпіані розповів про дівчину, яка в 14 років потрапила до німецької родини, де батьки виховували рідну доньку такого ж віку і прийняли українку до своєї сім’ї. Пізніше ця українка розказувала, що лише в Німеччині вона нарешті добре їла. Опікуючись обома дівчатками, господарі обдаровували остарбайтерку необхідним. А коли завершилася війна і дівчина зібралася повернутися додому – названа мати раптом звернула увагу на те, що в рідної доньки краща сукня. Тоді жінка просить рідну доньку помінятися, аби українка повернулася на Батьківщину «красивою»…
Під час дискусії «Чому історичні фейки не допомагають, а шкодять?», що пройшла після презентації книги, говорили й про необхідність бачення різних боків того чи іншого історичного процесу, і про згубну функцію історичних фейків, і про важливість історичної освіти серед молоді.
Владлена Руссова




Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.