Махан Сікх Гьяні Заіл Сінгх – видатний індійський мислитель і політик ХХ століття

21 червня у Науково-педагогічній бібліотеці відбулося останнє в цьому навчальному році засідання клубу «Позиція». Тема зустрічі: “Махан Сікх Гьяні Заіл Сінгх – видатний індійський мислитель і політик ХХ століття”, модератор І.В. Гармашов.
У вступному слові віце-президент клубу, кандидат філософських наук В.І. Мітіна підкреслила, що сучасна індійська філософська і політична думка вперше стала об’єктом уваги присутніх, дякуючи ентузіазму модератора Ігоря Володимировича Гармашова. Історик, Ігор Володимирович, захоплюється індійською філософією та культурою понад 20 років, ще зі студентства. У минулому семестрі його доклад про Сарвепаллі Радхакришнана викликав неабиякий інтерес та жваву дискусію. Цього разу Ігор Гармашов представив публіці VII-го президента Індії, соратника Індіри Ганді і Джавахарлала Неру. Особистий внесок Заіла Сінгха у демократизацію індійської політики та секуляризацію її духовного життя був воістину безцінним.
І. Гармашов, спираючись на наукові статті, не просто викладав сухі факти, але й наситив свій доклад яскравими прикладами (в тому числі візуальними) із індійського життя та культури. При викладенні біографії Махана Сікха Гьяні Заіла Сінгха, модератор звернув увагу присутніх на той факт, якщо філософ і політик Радхакришнан, до речі, III-й президент Індії, був із аристократичної і заможної родини, то VII-й президент – «зробив себе сам», будучи людиною з відносно малочисленного в Індії народу, сповідуючого специфічну етнічну релігію – сикхізм, про що модератор розповів багато цікавих речей.
І, дякуючи концертмейстеру МККМ Л. Голубовській, звучала чудова класична музика. Фортепіано і флейта, музичні твори українських та європейських композиторів виконали студенти коледжу.
Підбиваючи підсумки року в цілому, В.І. Мітіна, від імені дирекції та президента клубу вручила грамоту І.В. Гармашову та подякувала йому та музикантам, в особливості концертмейстеру Голубовській Л.Н., а також звернулась к присутнім з проханням залишити свої побажання та пропозиції на 2018/19 р., котрі будуть враховані при складанні плану майбутніх зустрічей у клубі. Тож побажаємо вам чудових літніх канікул, відпусток та чекаємо на вас у вересні!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.