Засідання творчої групи медіапедагогів експериментальних шкіл

0_ff802_c2631a6b_MУперше в засіданні творчої групи медіапедагогів експериментальних шкіл узяли участь бібліотекарі освітянських дитячих та шкільних бібліотек, які впроваджують медіаосвіту в навчальний процес.
Крячко Т. П., старший викладач проаналізувала процеси медіаосвіти в контексті синтезу медійної та інформаційної грамотності, запропонованого ЮНЕСКО: характерні тенденції, актуальність; відмітка, що згідно з документами ЮНЕСКО медіа та інформаційна грамотність втілює базове розуміння 1) функцій медіа, бібліотек, архівів та інших інформаційних служб 2) умов, за якими ЗМІ та бібліотеки можуть ефективно виконувати ці функції. Крячко Т. П. ознайомила учасників творчої групи з останніми роботами О. В. Федорова, президента Асоціації медіа педагогів Росії.
Формування читацької компетентності в системі літературної освіти з використанням медіатекстів зростає і є на часі. Ця проблема важлива для суб’єктів літературної освіти: учителя літератури (педагогічних працівників різних предметів), учнів-читачів, працівників бібліотечних закладів, батьків та ін. Загострення ситуації щодо формування «не читаючої нації» є реальністю, але, на мій погляд, не катастрофою. Важливо адекватно діяти кожному до тих, обставин, які сильніші за нас. Відмовитися від комп’ютерних технологій, інтернетних і медійних засобів тощо сьогодні було б смішним. Протидіяти прогресові, який забезпечує мобільність в одержанні інформації, потреби немає. Важливо в цій ситуації виявити мудрість і відібрати такі медійні тексти для шкільного курсу вивчення літератури, які відповідали б ноотехнологізації, а дії вчителів та інших суб’єктів педагогічного процесу узгоджувалися з використанням ноометодики.
Ноо-освіта мислиться нами як освіта, яка озброюватиме кожного мудрими методами і засобами для формування ноосуспільства, суспільства мудрих громадян, які продукуватимуть один для одного екобезпечні продукти, не руйнуючи природу людини і біосферу. Важливо вибудувати такий набір медіатекстів, які б без ризику допомогли кожному від людини праці (homoergaster) пройти якнайшвидше шлях «людини вмілої» (homohabilis) та «людини розумної» (homosapiens) до «людини спільнодіючої» (homosinergiosus), щоб у ХХІ столітті на кінець бути «ЛЮДИНОЮ ДУХОВНОЮ (homospiritus). І це можливо! Це той шанс, яким ми маємо скористатися.
У системі літературної освіти пропонуємо дозовано та з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог використовувати сучасні медіатексти: анімаційні фільми (наприклад, «Фантастичні летючі книги містера МоррісаЛессмора»), кінофільми та телевізійні передачі («Книжковий кошик», «Як ми говоримо», «Как мы говорим» та ін.), відеороліки (про книги і читання взагалі та творчість письменників зокрема), світлини, ілюстрації про життя читачів, створення книг, розвитку літератури; інтернет-сайти літературно-мистецьких організацій, письменників, читацьких спільнот і самих читачів; рекламні проекти («Книга творить людину» – за проектом слоган Святослава Вакарчука і рок-групи «Океан Ельзи», російський продукт «Займися читанням» та ін.); залучення зацікавлених читачів до створення власних літературно-мистецьких продуктів із використанням можливостей інтернет-мережі (інтернет-щоденники читачів; фанфіки тощо).
Осучаснивши читацьке життя школярів, убезпечуючи розумно їх від віртуальних ризиків медіазасобів, організовуючи довірливе спілкування й заохочення до читання і творення власних текстів сучасними засобами, підкреслюючи про вічність паперового винаходу «книги/часопису/журналу/ газети», розумно й дозовано послуговуючись ними в своєму повсякденному житті та професійному можемо сподіватися на появу homospiritus – ЛЮДИНИ ДУХОВНОЇ в українському та європейському просторі.
Денисенко О. М., заступник директора Миколаївського муніципального колегіуму імені В. Д. Чайки поділилась досвідом проведення занять курсу «Медіакульутра особистості», особливістю якого є запрошення до співучасті журналістів, громадських діячів; дослідження інтелектуального зростання школярів, їхньої компетентності, сформованості та медіа імунітету.
Ілляшенко О. В. ознайомив учасників творчої групи з моделлю медіаосвіти в Комсомольській ЗОШ І–ІІІ ступеня Миколаївської райради, з участю шкільної бібліотеки у створенні медіаосвітьного середовища школи.
У виступі Коваль А. І, вчителя Кривоозерської ЗОШ І–ІІІ ступеня Кривоозерської райради увагу приділено було упровадженню елементів медіаосвіти в урочну та позаурочну діяльність учнів та ролі бібліотеки у цьому процесі.

Програма засідання

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.