За досвідом в Миколаїв

На базі науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва відбувся науково-практичний семінар «Кооперативна діяльність освітянських бібліотек в інформаційному забезпеченні національної педагогічної науки й освіти». Унікальність цієї події полягає в тому, що вивчати досвід роботи науково-педагогічної бібліотеки приїхали гості з Києва, Дніпропетровська, Херсону, Кіровограду, Ялти.
Сьогодні складно уявити сучасну бібліотеку без Інтернету, електронної пошти, комп’ютерних місць для читачів, Wi-Fi та інших новацій, спрямованих на більш ефективне обслуговування читачів. Одним із напрямів впровадження інформаційно-комунікативних технологій у науково-педагогічній бібліотеці є створення власних електронних ресурсів з метою оперативного бібліотечно-інформаційного забезпечення освітян міста, а на перспективу увійти в світовий освітянський простір. Свої думки з цього питання у доповіді «Розвиток корпоративної діяльності освітянських бібліотек України з формування електронних каталогів: стан і перспективи» висловила завідувач відділу Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського (ДНПБУ імені В. О. Сухомлинського) Самчук Лариса Іванівна.
З питання формування галузевої реферативної бази даних з питань педагогіки, психології та освіти бібліотеками освітянської мережі, проблемами та перспективами поділилася Коваленко Інга Йосипівна завідувач відділу ДНПБУ імені В. О. Сухомлинського.
Просування в інформаційне суспільство, створення затребуваних бібліотечно-інформаційних ресурсів неможливе лише своїми силами, без координації зусиль з іншими бібліотеками. Завдання будь-якої бібліотеки надати максимально повну інформацію на запит користувача. І якщо бібліотека, до якої звернувся користувач, не може повністю задовольнити запит, то бібліотекар повинен надати кваліфіковану інформацію – в якій найближчій бібліотеці є необхідні матеріали. Досвідом бібліотек Миколаєва у доповіді «Корпоративна діяльність бібліотек Миколаївщини з формування єдиного інформаційного ресурсу» поділилася директор науково-педагогічної бібліотеки Роскіна Тетяна Іванівна.
У Миколаєві ми одними з перших в Україні створили зведений електронний каталог провідних бібліотек міста – “Ресурси бібліотек міста Миколаєва”. Цей проект здійснюється під егідою Миколаївської обласної бібліотечної асоціації. Запропонований веб-сервіс дає можливість доступу до електронних каталогів бібліотек – учасниць проекту. До цього процесу долучились і шкільні бібліотеки: Першої української гімназії ім. Миколи Аркаса, гімназій № 3, 4, 41, Миколаївського муніципального колегіуму, економічного ліцею № 2, юридичного ліцею, Академії дитячої творчості, загальноосвітні школи № 3, 6, 19, 24, 28, 42, 46, 51, 56, спеціалізованої загальноосвітньої школи №22.
Треба зауважити, що управління освіти приділяє значну увагу в створенні на базі шкільних бібліотек міста сучасних інформаційних центрів. Вони оснащуються новими меблями, комп’ютерами з підключенням до Інтернету. В таких бібліотеках знімається гострота в питаннях пошуку інформації в підготовці до уроку.
Методичне керівництво та практичну допомогу в цьому питанні надається науково-педагогічною бібліотекою у співпраці з науково-методичним центром.
Необхідність впровадження нових технологій в практику роботи бібліотек потребує перерозподілу роботи в бібліотеці. Про те, як це зробити якомога ефективніше, в своїй доповіді поділився думками почесний доктор педагогічних наук НАПН України, професор психології Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського, закордонний член Російської академії освіти Старіков Ілля Мойсейович.

Досвід роботи науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва був високо оцінений колегами з ДНПБУ імені В. О. Сухомлинського яка була організатором семінару.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.