Відкриття Інтернет-кафе для людей поважного віку

18-19 травня у Миколаївському національному університеті ім. В. О. Сухомлинського на базі кафедри соціальної роботи було проведена всеукраїнська науково-практична конференція «Теоретичні та практичні засади соціалізації людей похилого віку». У межах цієї конференції громадська організація «Освітній центр «Університет третього віку» (далі ОЦ УТВ) разом з науково-педагогічною бібліотекою м. Миколаєва відкрили перше в Україні інтернет – кафе для людей похилого віку «Мудра сова».
Як вдалося реалізувати цей проект?
Починати будь-яку справу непросто. Ідея відкриття інтернет-кафе для людей похилого віку з’явилася декілька років тому, але в ОЦ УТВ не було ні компютерів, ні приміщення, ні фахівців. Про нашу ініціативу дізналося керівництво фірми Geeks For Less, яка подарувала нам десять комп’ютерів, потім до справи підключилися працівники науково-педагогічної бібліотеки, які не лише надали приміщення, але й залучили до цієї доброї справи депутата Миколаївської міської ради Ісакова Сергія Михаловича та видавця Ірину Гудиму, які допомогли придбати монітори. І таким чином, сумісними зусиллями, ми сьогодні отримали можливість створити невеличке свято для наших пенсіонерів.
Інтернет – кафе – це відповідь, на численні побажання слухачів університету третього віку. З великим ентузіазмом і радістю слухачі почали освоювати комп’ютерну грамотність, щоб спілкуватися на рівні з дітьми, онуками, а деякі і з правнуками.
На відкритті Інтернет-кафе був присутній помічник мера Дадиверин Андрій Дем’янович ,який щиро привітав всіх присутніх з відкриттям інтернет – кафе «Мудра сова», подякував засновнику ОЦ УТВ Букачу М. М., за новації, які є важливим для розвитку країни ,а саме тим що допомагають старшому поколінню іти в ногу з часом.
«Так склалося життя, що люди цього покоління не мали можливість ознайомитися з комп’ютерами, смартфонами, Інтернетом. І сьогодні з’явився істотний розрив знань між молоддю і молодим поколінням. Але, сподіваюся, це зміниться », – зазначив Букач М. М.
Сьогодні в століття космічних швидкостей і небаченого прогресу комп’ютерні технології проникли в усі сфери життєдіяльності людства, тому знання комп’ютера є актуальним не лише для молоді, але і для людей літнього віку. Ну, а навіщо ж потрібний комп’ютер бабусі або дідусеві, запитаєте ви? Багато літніх людей продовжують працювати на пенсії і їм, щоб йти в ногу з часом як мінімум необхідно знати, як друкувати текст, як відправити електронний лист. Інші цікавляться, як використати Skype і спілкуватися з родичами, які живуть за кордоном. А який цікавий світ відкривається завдяки Інтернету! Це і бібліотеки з множиною книг, фільми, прогноз погоди, свіжі новини, музеї, пошук знайомих через сайт, та ін..!
Перші кроки вже зроблено. Незважаючи на величезну кількість гостей заходу, молоді і не дуже учні, з азартом і без дещиці скромності приступили до першого у своєму житті уроку – навчання комп’ютерної грамотності. Допомагав їм студент з національного університету ім. В.О. Сухомлинського, однак, незважаючи на юний вік, за якихось кілька хвилин він зміг завоювати довіру групи і почати навчальний процес.
Відкриття інтернет-кафе «Мудра сова» – це результат багаторічної співпраці ГО «Освітній центр «Університет третього віку» та науково-педагогічної бібліотеки, де протягом шести років слухачі освітнього центру знаходять тепло і затишок, які створює колектив бібліотеки. За плідну роботу з організації інтернет-кафе та підтримку ОЦ УТВ директор департаменту праці та соціального захисту населення Бондаренко С. М. нагородив в. о. директора науково-педагогічної бібліотеки Картузова К.М. грамотою департаменту і побажав подальших успіхів у роботі.
У подальших планах працівників науково-педагогічної бібліотеки та керівництва «Освітній центр «Університет третього віку», на базі інтернет-кафе «Мудра сова» створити науково-педагогічний майданчик для вивчення специфіки з навчання комп’ютерній грамотності людей старшого віку та створення методичного забезпечення цієї роботи.
Фотосвітлини: Александр Сайковский

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.