Творчий Вечір Людмили Щетініної

В рамках XVI щорічної виставки «Миколаївська книга» 26 квітня 2018 року в Науково-педагогічній бібліотеці м. Миколаєва відбувся вечір-презентація книги віршів талановитої української поетеси, літературознавця Альони Русскої (Людмили Щетініної).
Нова збірка «Я – баба» об’єднала вірші різних років, написаних російською й українською мовами.
Вів захід директор бібліотеки Костянтин Картузов. Він розповів, що поетка народилась і живе в Миколаєві, але два шкільних роки провела в Мурманській області за містом служби батька Миколи Григоровича, який був військовим. Спочатку Людмила закінчила Миколаївський кораблебудівний інститут, три роки працювала інженером, а потім, відчувши незадоволеність, закінчила філологічний факультет Миколаївського державного університету імені В.О. Сухомлинського. Працювала вчителем російської мови й літератури.
У 1993 році Людмила Щетініна захистила кандидатську дисертацію за творчістю Михайла Булгакова, яку в 2011 році Чорноморський державний університет імені Петра Могили видав в якості книги «Завещание Мастера: Роман М.Булгакова «Мастер и Маргарита».
Після роботи в школи Людмила перейшла до Миколаївського інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, де працювала викладачем, а згодом завідувачем кафедрою соціогуманітарної освіти, одночасно викладаючи в НГУ імені В.О. Сухомлинського і в Університеті культури.
І весь час писала вірші.
У 2005-му році вийшли друком дві збірки віршів «Путь к себе» і «Рождественский триптих», у 2009-му – «Млечный путь». І ось цього року – нова, вже четверта, поетична книга з несподіваною назвою «Я – баба».
Вечір, який зібрав багатьох поціновувачів поезії, почався відеороликом «Портрети», який створила дизайнер бібліотеки Яна Іванова спеціально для творчого вечора Людмили Щетініної, щоб познайомити присутніх з предками й родиною поетеси.
Родовід Альона веде від прабабусі Пелагеї Письменної, яка була церковним старостою в селі Матвіївка (тепер Центральний район м. Миколаєва). Поважна селянка збирала кошти на побудову храму Петра й Павла, який освятили в 1914 році.
Зал уважно слухав вірші у виконанні автора, потім слово надали гостям.
Поет Дмитро Кремінь, наш великий сучасник, лауреат Державної премії імені Т.Г. Шевченка, автор передмови до збірки Альони Русскої «Рождественский триптих» сказав, що Людмилі на роду написано бути поетом, бо її рід походить від пращурів, які носили прізвище Письменні. У своїй передмові до книги «Рождественский триптих» Дмитро Кремінь написав: «Поетичний талант – це завжди пошук гармонії. Альона Русская наполегливо нагороджує наш безнадійно дочасний світ її символами; вона будує зоряний храм поетичного слова і є зачарованою мифічним і неіснуючим. Альона створює вірши, які дійсно здатні схвилювати; до таких, без сумніву, належать її прекрасні эклоги “Скифия”, “Рождественский триптих”, “Истина”, присвята Анні Ахматовій. Але а ні легенда, а ні геній не можуть бути для справжнього поета нічим іншим, окрім як святимиталісманами на обраному шляху до вершин поетичного слова. І сльози, і гіркі роздуми поетеси про нас з вами… А тому будемо берегти гідність,захоплюючись красою талановитої живої людини, якій на роду написано бути поэтом…»
Багаторічний заступник міського голови з гуманітарних питань Таміла Іванівна Бугаєнко, під патронатом якої було видано дві перших збірки поетеси, сказала, що полюбляє поезію Людмили й побажала їй яскравого творчого шляху.
Друг поетеси, журналістка й колишній радник губернатора Миколаївської області в гуманітарній сфері Тетяна Даниленко, відзначивши, що Людмила бездоганно володіє святим ремеслом – поезією, – прочитала присвячений їй вірш Леоніда Ржепецького, в якому автор відмітив «сучасну модерну архітектоніку» творів, і зачитала рядки з її нової книги:
Стихи – это мир и порядок,
В них свет и любовь – благодать…
Ведь только поэзия знает,
Как надо миры созидать!
В ней свет и любовь, и блаженство,
Да что там, она – совершенство!
Вечір прикрасив романс на вірш Альони Русскої «Серебристые нити дождя», створений композитором Владиславом Коршуновим. Проникливо й натхненно, на високому майстерному рівні, його виконала студентка Миколаївського музичного коледжу Ганна Лебідь (сопрано). Акомпанували Зоя Бобко (скрипка) і концертмейстер ММК Анастасія Драга (фортепіано). Задоволенню глядачів не було меж.
Вірш Альони Русскої «Но ти ушла …» поклала на музику викладач музичної школи № 1 Олена Шевченко. Авторка його виконала, акомпонуючи собі на фортепіано. Чудова мелодія зачарувала зал.
Тетяна Даниленко, журналіст

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.