Сучасна шкільна бібліотека – центр формування освітньо-виховного простору сучасного навчального закладу

Традиційно напередодні нового навчального року у читальній залі науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва зібралися бібліотекарі міських шкіл для участі у роботі секційного засідання шкільних бібліотек за темою «Сучасна шкільна бібліотека – центр формування освітньо-виховного простору сучасного навчального закладу», яке було організовано спільно з науково-методичним центром управління освіти. У семінарі взяли участь 57 шкільних бібліотекарів.
З 1 вересня 2017 року розпочнеться практична реалізація Нової української школи. Міністерство освіти і науки України визначило, як це відбуватиметься У 2017-2018 навчальному році Міністерство розпочне експериментальне втілення Концепції Нової української школи у 100 загальноосвітніх навчальних закладах. Однією з них є Миколаївська спеціалізована загальноосвітня І-ІІІ ступенів школа №22 з поглибленим вивченням англійської мови з 1 класу. Побажаймо колективу 22-ої школи успіху!
Важливу роль бібліотекаря в освітньому процесі у своєму виступі підкреслили методисти Миколаївського науково-методичного центру Пономаренко С.Є. та Сочинська Н. А. Також вони окреслили головні напрямки роботи шкільних бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів міста у новому навчальному році, перспективні завдання і аспекти розвитку бібліотек в сучасній школі, зазначили проблемні питання з організації бібліотечних фондів шкільних бібліотек. Фахівцями науково-педагогічної бібліотеки були надані консультації та повідомлення за темами: «Впровадження УДК в шкільних бібліотеках: перші кроки» (Тімченко К.О., зав. відділом організаційно-методичної роботи та інновацій); «Національні стандарти України. Інформація та документація» (Комарова О.О., бібліограф науково-педагогічної бібліотеки).
Актуальним залишається сьогодні і питання медіа безпеки школярів. Аудиторія юних інтернет-користувачів в Україні неухильно зростає, та відповідно збільшуються ризики для дітей потрапити у небезпеку. У травні цього року у науково-педагогічній бібліотеці відбувся круглий стіл за темою “Медіабезпека: нові виклики та загрози для дитини в інформаційному просторі та шляхи їх подолання”, метою якого було обговорення проблем відповідальної і безпечної поведінки підлітків у сучасному інформаційному середовищі. Своїм досвідом з цього питання поділилася Олена Подкопай, завідуюча шкільною бібліотекою Миколаївської ЗОШ №45 і наголосила на серйозності цієї проблеми і ролі шкільного бібліотекаря у її вирішенні.
Популяризація краєзнавчих документів – одна з вагомих функцій бібліотеки. Присутні з цікавістю прослухали огляд краєзнавчих новинок, з яким виступила Анна Дудурич, редактор видавництва «Іліон».
Семінар був змістовним, корисним та цікавим. Вирушаймо в новий навчальний рік з новими знаннями! Успіхів усім нам!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.