Медіабезпека

Інтернет прийшов у життя наших дітей, ставши невід’ємною частиною найближчого оточення. Вони швидко орієнтуються у віртуальному світі, відкривають власні способи використання новітніх можливостей інформаційно-комунікаційних технологій, визначають свої уподобання, розвивають нові потреби. Часто весь цей світ залишається багато в чому невидимим для дорослих, які не мають стільки часу, щоб пройти тими ж шляхами кіберпростору, якими блукають їх діти.
Аудиторія юних інтернет-користувачів в Україні неухильно зростає, та відповідно збільшуються ризики для дітей потрапити у небезпеку. В чому ж головні небезпеки Інтернету? Чим віртуальне інтернет-середовище відрізняється від реального? Як впливає на дітей, як змінює їхнє спілкування? Від яких небезпек дорослі мають застерегти дитину, як допомогти і навчити себе убезпечувати? Ці питання хвилюють і батьків, і вчителів; і вони мають бути компетентними.
10 травня у науково-педагогічній бібліотеці м. Миколаєва відбувся круглий стіл за темою “Медіабезпека: нові виклики та загрози для дитини в інформаційному просторі та шляхи їх подолання”, метою якого було обговорення проблем відповідальної і безпечної поведінки підлітків у сучасному інформаційному середовищі. Ініціаторами та організаторами заходу виступили бібліотека та Кризовий медіа-центр. Миколаїв. У його рамках запрошені фахівці Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, шкільні бібліотекарі розповіли про досвід у визначенні того, коли Інтернет може бути небезпечним та становити певний ризик для фізичного, психологічного та морального розвитку дітей, як боротися з такою проблемою. Представники Другого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги запросили скористатися своїм правом на отримання безоплатної допомоги, яка включає в себе юридичні консультації та надання послуг адвоката.
Цікавий досвід дослідження представила у своєму виступі за темою «Кібербулінг як причина наслідок психологічних проблем старшокласників» Анастасія Чуйко, учениця 10 класу муніципального колегіуму ім. В.Д.Чайки, переможець Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, учасниця міжнародної науково-методичної конференції з медіаосвіти та медіаграмотності.
Сучасна людина для успішної життєдіяльності не може бути осторонь інформаційних потоків і тому проблема медіабезпеки набуває для України ще більш актуального значення. Основним засобом “захисту” особистості, забезпечення її медіабезпеки є медіаосвіта. І ми всі повинні об’єднатися задля безпеки підростаючого покоління, формування світоглядних позицій української молоді.
Ми всі можемо зробити внесок певним чином. Діти та молодь можуть допомогти створити кращий Інтернет, поводячись позитивно та ввічливо онлайн, через захист онлайн-репутації як їх власної, так і інших, шляхом використання позитивних можливостей створення, залучення та поширення онлайн. Вони можуть допомогти, реагуючи на негатив та підтримуючи ровесників, які стикаються з проблемами онлайн, виступаючи проти кібербулінгу, повідомляючи про неналежний або нелегальний контент, який вони бачать. Крім цього, діти та молодь як цифрові громадяни майбутнього повинні залучатися до участі у дебатах щодо Інтернету майбутнього, маючи змогу виказати свої погляди.
Батьки та вихователі можуть допомогти створити кращий Інтернет через підтримку відкритого та чесного діалогу з дітьми щодо їх онлайн життя, через підтримку особистісного розвитку дітей онлайн та допомогу під час виникнення складнощів або проблем; через використання позитивних можливостей спільного із дітьми залучення онлайн, допомагаючи дітям знаходити та використовувати якісні цифрові ресурси. Вони можуть допомогти реагувати на негатив, залишаючись обізнаними про онлайн діяльність їх дітей (що має відповідати віку), демонструючи власну позитивну онлайн поведінку та повідомляючи про неналежний або нелегальний контент, який вони бачать.
Педагоги та соціальні працівники можуть допомогти створити кращий Інтернет через формування у дітей навичок цифрової грамотності, яких вони потребують у сучасному світі; надаючи їм можливості використовувати та створювати позитивний контент онлайн. Вони можуть допомогти реагувати на негатив, надаючи дітям та молоді підтримку, коли вони стикаються з проблемами онлайн, формуючи гнучкість та впевненість, навички, які потрібні молоді для безпечного користування Інтернетом.


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.