Хай живуть меценатські традиції

31 серпня в науково-педагогічній бібліотеці м. Миколаєва, в рамках благодійної культурно-просвітницької акції – “Рідна земля” Князівського Дому Горчакових в м. Одесі, відбулася презентація книги Ганни Компанієць “Земле, рідна моя…”, видавництва “Ірини Гудим”. Це є дебютна книга вчительки української мови і поетеси з села Козирки яка вийшла з друку завдяки меценатській підтримці А. А. Горчакова.
Поетесою охоплено період 90-х років XX – першого десятиліття XXI століть. Авторка пише на теми, які їй диктує життя, події того часу, але вона завжди прагне лишитися вірною своєму народові, рідній землі, історичній правді, пам’яті минулого. Це поезія про справжніх людей, духовність, патріотизм і національну свідомість. Зокрема в своєму виступі під час презентації Д.Д. Кремень, Голова Миколаївського відділення Національної Спілки письменників України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка, який рецензував збірку “Земле, рідна моя…”, зазначив, що він з любов’ю підійшов до читання поезії Ганни Компанієць: “В ній є соціальний підтекст, історичні персоналії, любов до рідного краю. Звісно поезія Ганни має певну наївність, але це завжди притаманно жіночій ліриці. Поезія – це перемога життя”.
Т.І. Роскіна, директор науково-педагогічної бібліотеки, привітала поетесу з “першою ластівкою” і зазначила, що НПБ завжди плідно співпрацює з видавництвом Ірини Гудим. Заступник директора К.М. Картузовим, презентували гостям проект створення повнотекстового електронного ресурсу.
А.А. Горчаков прочитав лекцію “Перспектива відродження українських сел”, в якій йшлось про культурологічні заходи присвяченні збереженню історичної спадщини. Також він розповів про меценатські проекти Князівського Дому Горчакових, які вже діють, і які є в планах на майбутнє. Після лекції відбулася презентація нового номеру журналу “Выставки Одессы и городов Украины”, присвяченого творчості відомого українського художника Амвросія Ждахи, і першого документального фільму про Очаків – “Очаков – сокровище веков”, режисером якого є А.А. Горчаков.
Прикрасою заходу став виступ гурту бандуристів “Чарівні струни” в якому грають вихованці та викладачі Дитячого палацу творчості.
В кінці заходу відбулося урочисте передання в дар А.А. Горчаковим збірок поезій Ганни Компанієць та періодичних видань для всіх шкільних бібліотек м.Миколаєва і Миколаївській обласній бібліотечній асоціації. Видавництву “Ірини Гудим” була вручена грошова премія.
Це була 53-тя меценатська культурно-просвітницька акція Князівського Дому Горчакових, якому ми бажаємо подальших успіхів і творчої наснаги.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.