Дитяча література у шкільній програмі

5 червня в науково-педагогічній бібліотеці м. Миколаєва учасники V Міжнародного симпозіуму «Література. Діти. Час» взяли участь у круглому столі «Дитяча література у шкільній програмі», модератором якого виступила Галина Малик. Тут Галина Миколаївна виступила не лише як письменник, а й як редактор видавництва «Знання». Про готовність співпрацювати говорила заступник головного редактора «Видавничий дім «Освіта» Ірина Красуцька. Вчителі шкіл нашого міста Л. Цуркан, В. Купцова, В. Савченко, Н. Яценко говорили про нагальні проблеми, з якими вони стикаються на уроках літератури. Викладачі вишів В. Шуляр, Л. Старовойт, І. Береза, О. Пронкевич наголошували на необхідності співпраці з психолагами при укладані шкільних програм. Поділилися своїми думками із зазначеної теми автори книжок для дітей Анатолій Качан, Людмила Чижова, Віра Марущак та Оксана Яблонська.

Запрошуємо до обговорення проекту пропозицій “круглого столу”.

1. Утворити робочу групу щодо розроблення нової Концепції вивчення української літератури та нових державних програм з української літератури для загальноосвітніх класів, а також: із поглибленим вивченням, для профільного навчання, елективних курсів, факультативів, індивідуального навчання з урахуванням інклюзивної освіти в загальноосвітніх навчальних закладах.
В основу підготовки програм покласти принципи ощадності, доцільності, природовідповідності тощо з урахуванням групи принципів відбору художніх творів.
До розробки програм залучити фахівців (науково-педагогічних працівників, методистів системи післядипломної педагогічної освіти, учителів-методистів, заслужених учителів України), а також медиків, психологів, працівників гігієни праці, представників громадських організацій, спілок, об’єднань та ін.
Підготовлені матеріали винести на широке громадське обговорення з наступним проведенням апробації в навчальних закладах.

2. Переглянути в перехідний період чинні програми з української літератури щодо оптимізації кількості творів для текстуального вивчення, оптимальності й доцільності понять із теорії літератури, механізмів реалізації змістових ліній літературної освіти Державних стандартів.

3. Порушити клопотання перед Інститутом літератури НАН України, Спілкою письменників України про розроблення списку літератури або літературного канону, який стане основою підготовки до укладання нових державних програм з української літератури.
На основі літературного канону, державних програм з української літератури розробити Державну програму підготовки друку повних текстів художніх творів, хрестоматій, посібників та інших видань як серію «Шкільна бібліотека».

4. Порушуємо клопотання про відновлення централізованого розподілу та комплектування дитячою літературою шкільних бібліотек для реалізації нових державних програм з української літератури.
У рамках Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання централізовано забезпечувати літературою фонди не тільки публічних, а й шкільних бібліотек.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.