100-річчя від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського

28 вересня 2018 року виповнилося 100 років від дня народження видатного українського педагога, вченого зі світовим ім’ям Василя Олександровича Сухомлинського. 39-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО затвердила рішення про відзначення у 2018 році на рівні ЮНЕСКО 100-річчя від дня народження Василя Олександровича.

Круглий стіл “Ідеї Нової української школи в педагогічній спадщині” В.О. Сухомлинського. За “круглим столом” в науково-педагогічній бібліотеці зібралися освітяни, яким небайдужі погляди Василя Олександровича.
Модераторами зустрічі виступили:
– Мілєйко Ольга Олексіївна – завідувач навчально-методичної лабораторії управління розвитку регіональної освіти МОІППО.
– Ляхова Валентина Петрівна – старший викладач кафедри педагогіки, психології, менеджменту освіти МОІППО.
– Деміракі Тетяна Валентинівна – методист МОІППО.
Учасники розповіли не тільки про свій власний досвід, але й провели зв’язок між реформаторською школою та ідеями, напрацюваннями В.О. Сухомлинського.
Система вихованням, в основі якої лежить оцінка тільки позитивних результатів, приводить надзвичайно рідко до психічних зривів, до появи “важких” підлітків. “Лихо багатьох вчителів у тім, що вони вимірюють і оцінюють духовниц світ дитини тільки оцінками і балами, поділяють всіх учнів на дві категорії у залежності від того, чи вчать, чи не вчать діти уроки” казав Василь Олександрович.
Сухомлинський вважав, що колектив – це завжди ідейне об’єднання, що має визначену організаційну структуру, чітку систему взаємозалежностей, співробітництва, взаємодопомоги, вимогливості, дисципліни і відповідальності кожного за всіх і всіх за кожного.
“Виховання без покарання – це не вузько шкільна справа, – говорив В.О. Сухомлинський. – Це одна з найважливіших проблем… Перебудови суспільства, його найтонших і найскладніших сфер – людської свідомості, поводження, взаємин”.
Мілєйко Ольга Олексіївна під час свого виступу зробила акцент на тому, що не потрібно забувати й керівників освіти. “Директор – ключова фігура освітнього середовища” (за книгами В. Сухомлинського “Розмова з молодим директором” та “Павлинська середня школа” та зв’язок із сучасністю”).
Спадщина кожного освітянина має свою долю. Тому наше завдання популяризувати ідеї і напрацювання видатного українського педагога, творчість якої – унікальне явище в українській і світовій педагогіці.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.